fbpx

Rekryteringsföretag

pexels-photo-4344860-1

Rekryteringsföretag

Vad gör rekryteringsföretag?

Ett rekryteringsföretag har i huvudfokus att hjälpa bolag som är i behov av personal eller bolag som behöver rekryteringar inom olika roller i expanderande syfte. Rekryteringsföretag har olika rekryteringsprocesser beroende på vilken roll det bolaget som söker efter rekryteringar ska tillsätta. När man ska välja ett rekryteringsföretag är det viktigt att kika på vilka bolag rekryteringsföretaget har jobbat med tidigare och se hur deras referenser ser ut. Detta gör man så man vet om bolaget har förståelse för branschen och de olika roller som ska tillsättas. Rekryteringsföretag hjälper bolag att spara pengar, tid samt energi.

TaskBoomer är ett rekryteringsföretag, vi har hjälpt över 150 personer att hitta rätt företag och samarbetar idag med över 20 väletablerade bolag. Vi jobbar med allt från IT, tech, ad-tech, fintech samt konsultbolag. Vi rekryterar allt ifrån account manager, marknadsförare, business development manager, key account manager, försäljningschef, customer success manager, m.fl. 

Hur går processen till när du anlitar ett rekryteringsföretag? 

Rekryteringsprocesser varierar beroende på rollen som ska tillsättas och inom vilken bransch bolaget är sysselsatt. Men ett rekryteringsföretag som har välutvecklade processer utgår oftast ifrån processen nedanför;

  • Annonsering

Rekryteringsföretag jobbar oftast med annonsering via de olika sociala medierna och annonserings sidor för jobb för att öka kandidatflödet genom ansökningar vilket ökar chansen för att hitta rätt kandidat och match för den lediga rollen som rekryteringsföretaget ansvarar för. 

  • Search och headhunt 

Rekryteringsföretag jobbar även med search via olika databaser och bolagets befintliga kandidat databas för hitta rätt match. Headhunt är ett vanlig begrepp inom rekrytering vilket innebär att rekryteringsföretag kontaktar kandidater som uppfyller kravprofilen för den lediga rollen som bolaget ska anställa. LinkedIn är den vanligaste plattformen för rekryterare för att rekrytera olika kandidater till dem aktuella lediga jobben. 

  • Telefonintervju och introduktionsmöte

Telefonintervju är oftast första steget för att en få överblick över vad kandidaten har för personliga egenskaper, kompetenser samt tidigare erfarenheter bortsett från kandidatens CV, personliga brev samt LinkedIn profil. Det är även viktigt för rekryteringsföretaget att kika på vilka möjligheter kandidaten är öppen för och vilka förväntningar kandidaten har för nästa steget i karriären som till exempel, löneanspråk, föremåner, bransch samt mera för att se om kandidaten och bolaget är rätt match. Om det känns aktuellt både från bolaget och kandidaten, då bokar rekryteringsföretaget ett introduktionsmöte.

Under ett introduktionsmöte går rekryteringsföretaget igenom kandidatens kompetenser, arbetslivserfarenheter, värderingar, personliga egenskaper, framtidsplaner samt mål inom karriären för att bygga upp en tydlig uppfattning kring kandidaten innan rekryteringsföretaget presenterar kandidaten för bolaget. Det är viktigt att rekryteringsföretaget presenterar bolaget, arbetsuppgiften, lediga rollen samt möjligheterna noggrant och konkret för att kunna ge rätt bild till kandidaten om bolaget men samtidigt bygga upp ärliga och rimliga förväntningar.

  • Referenskontroll och bakgrundskontroll 

Rekryteringsföretag utför oftast både referenskontroll och bakgrundskontroll för att säkerhetsställa att kandidatens berättelser stämmer överens med dennes tidigare prestationer. Ibland vill bolag själva utföra både referenskontroll och bakgrundskontroll och därav kan rekryteringsföretag lämna över ansvaret till bolaget om detta avtalats om. När det kommer till referenser är det viktigt för antingen rekryteringsföretaget eller bolaget som söker efter en kandidat att ställa kvalitativa och öppna frågor, så man får en

rimlig uppfattning av kandidaten. Vad gäller bakgrundskontroll så är det väldigt viktigt att man utför den kvalitativt så man kan se en tydlig trend och avgöra om detta är en match.

  • Intervju med bolaget

Om det bolaget känns bra för kandidaten och uppfyller kandidatens förväntningar och rekryteringsföretaget anser att kandidaten är rätt match bokar rekryteringsföretaget ett vidare möte med bolaget efter rekryteringsföretaget har presenterat kandidaten för bolaget. Under intervjun med bolaget, säkerställer bolaget att rekryteringsföretaget har hittat rätt match till lediga rollen.

  • Personlighetstest och logiktest

Det har blivit mer vanligt med tiden och viktigt att rekryteringsföretag använder sig av personlighetstester och logiktester för att säkerställa att de tolkningar som görs under en arbetsintervju med rekryteringsföretaget matchar personlighetstesterna och logiktesterna. Många bolag genomför testerna internt för att se en trend över sina anställda och resultaten för att ha en utgångspunkt om vilka personliga egenskaper passar bäst p just det bolaget och vilka är bästa matchen beroende på roll och arbetsuppgifter.

  • Att genomföra ett case

Att ha case kan utmana kandidaten på ett bra sätt, där man testar kandidatens förmåga att sätta sig in i rollen och genomföra arbetsuppgifterna på en godkänd nivå. Genom caset går det att se tydliga signalement om kandidaten är väl kvalificerad för rollen eller inte. Samtidigt får man ha förståelse att kandidaten inte fullt förstår sig på produkten/tjänsten, men använda detta tillfälle till att avgöra huruvida bra kandidaten hanterar stressade/pressade situationer under arbetsförhållanden. 

  • Upplägg och avtal

Om bolaget anser att kandidaten har presterat tillräckligt bra under caset, bokar bolaget ett vidare möte med kandidaten för att komma överens med kandidaten om ett upplägg som passar både bolaget och kandidaten, därefter om allt passar så skriver man på anställningsavtalet. Under sista mötet innan starten på jobbet går man noggrant genom lönen, förmåner och villkor för rollen för att säkerställa att båda parterna har samma förväntningar. Det är viktigt att rekryteringsföretag presenterar villkoren och förväntningarna för kandidaten redan på första intervjun för att det inte ska bli missförstånd och ödslad tid för bolaget och kandidaten under rekryteringsprocessen. 

Rekryterings garanti

Rekryteringsgaranti är ett vanligt fenomen som rekryteringsföretag brukar använda sig av. Vi på TaskBoomer erbjuder rekryteringsgaranti, på grund av att vi vill att våra samarbetspartners ska ha en säker ROI (return on investment) på affären. Det kan ske olika förhinder på vägen för en kandidat eller att man senare av olika anledningar väljer att gå skilda vägar innan fast anställningen. På grund av detta så åtar vi oss som rekryteringsföretag ansvaret att ersätta denna kandidaten med en annan helt kostnadsfritt under avtalad period.

Varför ska man jobba med rekryteringsföretag?

Det finns olika anledningar till varför man borde använda sig av rekryteringsföretag, en anledning är tiden man sparar med ett rekryteringsföretag. Som företagare har man väldigt många uppgifter att hålla koll på och när det kommer till headhunt som rekryteringsföretag  jobbar med är det väldigt tidskrävande och man har inga garantier på kandidaterna man tar fram är kvalificerade. Genom att använda sig av ett rekryteringsföretag sparar man tid, pengar samt minskar riskerna för felrekrytering

En felrekrytering kostar i snitt 700 000 kr och det är den risken som rekryteringsföretag åtar sig och försäkrar kunden om att de slipper allt krångel. Vad felrekrytering innebär är att man rekryterat fel person till rollen baserat på olika anledningar. Det kan vara att kandidaten inte förstår sig på produkten och tekniska aspekter, kandidaten kan inte hantera målgruppen eller liknande faktorer. Sådana egenskaper kommer fram efter en onboarding till bolaget och redan då har man förlorat en del tid, pengar och energi, därav är det väldigt dyrt med en felrekrytering när man istället kan spara allt krångel med hjälp av ett rekryteringsföretag. 

Många bolag har en intern HR-ansvarig eller en talent acquisition, problematiken med att enbart använda sig utav HR-ansvarig eller talent acquisition är att dessa kan inte erbjuda garantier som rekryteringsföretag kan göra. Om  en rekrytering blir fel, då blir det inga ersättningar eller garantier, då måste HR ansvariga / talent acquisition rekrytera en annan kandidat vilket är tidskrävande. När man samarbetar med rekryteringsföretag istället, har bolaget säkerheten att dem alltid kommer få en ersättning väldigt omgående om det krävs och att det finns kandidater hos rekryteringsföretaget som kan tillsättas. 

Vad kostar rekrytering?

Priset på en rekrytering påverkas av olika faktorer och därför har rekryteringsföretag oftast inte en fast summa som man kan hitta på rekryteringföretagets hemsida. Rekryteringskostnaden avgörs genom att se vilken kravprofil bolaget söker efter. De avgörande faktorerna är vilka kompetenser rollen kräver, hur många års erfarenhet kandidaten ska ha, vad erbjuder bolaget för lön och förmåner samt hur mycket tid och energi krävs för att hitta rätt person. Betalning till rekryteringsföretag kan variera, en startavgift som ska betalas innan starten av jobbet, arvode vid anställning samt ett till arvode vid fast anställning av kandidaten efter sex månader är mycket vanligt bland rekryteringsföretag.  


Vid frågor gällande rekrytering kontakta oss på TaskBoomer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.